Zoeken

Van den Grooten Oorlog ... in Zonnebeke

Je bevindt je hier in het hart van de beruchte Ieperboog, de Ypres Salient uit de Eerste Wereldoorlog. De toestand was zo schrikbarend dat de naam ‘Passendale’ over de hele wereld een symbool werd voor zinloos oorlogsgeweld. De gruwel en de ontberingen van de soldaat aan het front worden tijdens de tocht duidelijk. 

9.00 uur: ontbijt - koffie met koffiekoeken in een taverne in Zonnebeke. De gids verwelkomt je en neemt je de hele dag mee in het spoor van de oorlog.

10.00 uur: Memorial Museum Passchendaele 1917 - het museum houdt de herinnering levendig aan de Slag bij Passendale, waarbij in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor een terreinwinst van slechts 8 kilometer. Het museum beschikt over een unieke collectie voorwerpen, foto’s en filmbeelden. De blikvangers zijn de unieke onderaardse dugout met communicatie- en verbandpost, hoofdkwartieren, … en het netwerk vangereconstrueerde Duitse en Britse loopgraven.

12.15 uur: Middagmaal - de lunch wordt genomen in een restaurant in Zonnebeke. De verschillende menu’s zijn op aanvraag beschikbaar.

14.30 uur: Tyne Cot Cemetery is met zijn bijna 12.000 graven de grootste Britse militaire begraafplaats in de wereld. De gids roept het verhaal van de gesneuvelden weer tot leven en wijst je op de rol en de kenmerken van het landschap die zeer belangrijk waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de begraafplaats bevinden zich nog 3 Duitse bunkers. Je komt te weten hoe ze gebouwd en veroverd werden. Een bezoek dat je niet onberoerd laat.

15.45 uur: De volgende stop is verbandpost - Cryer Farm. Deze post was tot september 1917 een Duitse hulppost die zich bevond langs een Duitse smalspoorlijn. De gewonden van ’t Hooge kregen hier de eerste zorgen toegediend.

17.00 uur: Zandvoorde was eind 1914 het toneel van hevige gevechten. De Engelse adel (Household Cavalry) leed er zware verliezen. In Zandvoorde ligt de commandobunker verscholen. De Duitse bunker is één van de grootste resterende bunkers van de Westhoek. Onder begeleiding bezoek je de vier stafkamers en de twee zalen voor logistiek.

18.00 uur: einde daguitstap

Praktisch: