Bloemenkasteel

De Polderhoek is momenteel een vergeten stukje land vlakbij de autosnelweg A19, naast het Heksenmonument. Het is haast ondenkbaar, maar tijdens de oorlog lag er in de vallei van Polderhoek een prachtig park. Midden in het park stond het zuidelijke Polderhoekkasteel.

Het Polderhoekkasteel, in de volksmond het “Bloemenkasteel”, was een van de mooiste kastelen van de streek. Het kasteel werd al rond 1850 gebouwd, was ruim 30 hectare groot en had Italiaanse architecturale invloeden.

Vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog werd het prachtige park ingenomen door de Duitsers. In 1914 liep het front hier dwars doorheen en het park bevond zich toen op Duits grondgebied. Op 4 oktober 1917 slaagden Britse troepen erin het noordoostelijke deel van het park in te nemen. Ze kwamen echter niet verder en het offensief werd gestopt op de heuvelrug. Het hele gebied werd in puin geschoten en de Reutelbeek, die door het park stroomde, vormde een breed moeras.

Zware verliezen

Op 3 december 1917 werd alsnog een aanval op het park uitgevoerd. Nieuw-Zeelandse troepen moesten de klus klaren, maar helaas. De hele operatie faalde. Manschappen werden door eigen artillerie beschoten door het wegzakken van kanonnen in de modder. Sterke wind deed de werking van een beschermend rookgordijn teniet. Ook de inzet van ongeoefende troepen droeg bij tot het mislukken van de operatie. Zware verliezen nabij Passendale hadden tot gevolg dat hier onervaren reservetroepen het slagveld werden ingestuurd. Toch streed men er onbevreesd.

Bevrijdingsoffensief

Het kasteel, of wat ervan over bleef, werd pas in 1918 terug ingenomen door de geallieerden tijdens het bevrijdingsoffensief. De kasteelheer Octaaf de Landas had geen moed om het kasteel weer op te bouwen. Hij gebruikte zijn schadevergoeding voor het bouwen van een kerk en stierf in 1924. Het kasteel werd nooit heropgebouwd.

Polderhoekpark

Het landschap was totaal verwoest door aanhoudende beschietingen. Zo ook het Polderhoekpark, waarvan de hoofdingang langs de straat lag. Er bleef bijna niets meer over van het park, dat ooit geroemd werd als een van de mooiste rond Ieper. Tussen 3 en 5 december 1917 probeerden Nieuw-Zeelanders hier tevergeefs de Polderhoek in te nemen.

Adresgegevens

Lengtegraad: 50.8425328008
Breedtegraad: 2.9924011230469

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Erfgoed
  • WOI

In de buurt

Sint-Margarethakerk in Geluveld Geschatte afstand: 0.87 Km
Vredesbos Geschatte afstand: 0.94 Km
Geluveld wandelroute Geschatte afstand: 0.97 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png