Vlamingen zijn grote boterliefhebbers. Op de boterham of op een sneetje peperkoek hoort ‘goeie’ boter. Ook vandaag de dag wordt de Westhoek hoeveboter nog steeds op dezelfde manier gemaakt als 70 jaar geleden.
Verse koemelk
Hoeveboter uit de Westhoek is een erkend streekproduct dat gemaakt wordt van verse koemelk. De melk komt van koeien van het roodbonte ras. Van zodra het weer het toelaat grazen zij op de malse weiden rond de boerderij. In de winter krijgen ze hooi, voederbieten en maïspulp die op de boerderij worden geproduceerd.
De rauwe melk wordt afgeroomd en de room wordt gepasteuriseerd. De room wordt aangezuurd en rijpt onder regelmatig roeren gedurende 18 uur. De verzuurde room wordt vervolgens op de traditionele manier gekarnd waarbij boter en karnemelk ontstaan.
De boter wordt manueel gekneed om het overtollige water te verwijderen en vervolgens tot klompjes gevormd.
Wist je dat…
Wist je dat de kleur van de boter bepaald wordt door het seizoen? Jawel, in de zomer is de boter geler dan in de winter.
Hoeveproducten Sioen
Hoeveproducten Sioen produceert deze traditionele hoeveboter en verspreidt ze over winkels in België.