Deze Australische gedenksteen staat langs een voormalige, belangrijke spoorlijn. Deze spoorlijn was van vitaal belang tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het herdenkt de prominente rol van Australische troepen tijdens de Slag om Broodseinde op 4 oktober 1917.
De spoorweg loopt van het Memorial Museum Passchendaele 1917 richting het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Langs dit klein stukje historische route, die ongeveer 2 km lang is, vochten in 1917 heel wat nationaliteiten van de Commonwealth. Ook al is er geen spoorverkeer meer, toch zijn er in het landschap nog steeds markante relicten van “lijn 64” aanwezig.
The Road to Passchendaele
‘The Road to Passchendaele’ is een stukje vooroorlogse spoorweg. De spoorweg werd aangelegd halverwege de 19e eeuw, in een tijdperk van industriële vooruitgang. Het verbond de steden Ieper en Roeselare.
Deze spoorweg was van hoog belang tijdens de Eerste Wereldoorlog, vooral voor de Duitse troepen. Ze konden via deze weg oorlogsmateriaal vervoeren vanuit Roeselare richting Ieper.
Tijdens de Derde Slag om Ieper slaagden de geallieerden erin de frontlinie moeizaam over de spoorlijn richting Passendale te trekken. Voor de Australiërs was het hun ‘Road to Passchendaele’. Het was toen de enige begaanbare weg naar het dorp in een totaal vernield modderlandschap. Dat was van vitaal belang tijdens de Slag van Broodseinde op 4 oktober 1917. Op die dag namen de Australiërs het hele gebied tussen het station en Tyne Cot in.
Praktische info
- Kan gegidst worden
- Gratis