Beselare is het heksendorp bij uitstek. ‘Een reuzeheks, een vliegende heks, een dulle heks, een pondig meubel, met stoute zwarte ogen en een greitende uitdagende blik, en een neus gelijk een pikhaak.’ Zo wordt Calle Bletters omschreven. Andere bekende heksen zijn Clette, Babbe, Dokke, Belle, Tanneken, Meele, Fyte, Leeme en Sefa als meesteres der toveressen.

‘Men had het nog nooit zo erg weten spoken lijk die nacht, ’t was verschrikkelijk om horen, elk wist ’t zijne te vertellen en ’t was overal te zien hoe dat Sefa Bubbels met heel haar gesleep haar duivels ontbonden had. ’t Is van dan voort dat Beselare de naam van toveresseparochie kreeg.’

De heksenlegendes situeren zich in de 17de eeuw en leven tot op vandaag voort. Sinds halfweg de 20ste eeuw komen de verhalen tot leven in een heuse Heksenstoet. De folkloristische optocht vindt om de twee jaar plaats op de laatste zondag van juli. Volgens de legende werd Sefa Bubbels op deze dag begraven.

Tip: Achter de kerk van Beselare ligt de Magische Kruidentuin verscholen: een klein groen hoekje met kruiden, planten en eigenaardige symbolen. Verken de tuin en leer meer over de diverse kruiden die er groeien.

 

Het ontstaan van de heksenstoet

In 1957 stapt André Vandenameele voor het eerst naar het gemeentehuis met de vraag om heksenfeestelijkheden te organiseren. Hij krijgt er geen gehoor. Het jaar nadien probeert hij nog eens, opnieuw zonder succes. De gemeentesecretaris stelt André voor om een stratenkermis te organiseren.

In het jaar 1959 krijgt André bezoek van Omar Delvoye om mee te werken aan de rozenkransactie, die gebeden wordt in familiekring. Tijdens een avondvergadering – georganiseerd door de priester van Beselare – sluiten drie Beselaarnaars zich aan om de kermis te organiseren.

Ze zoeken elk nog een medestichter en op 6 augustus 1959 vindt de eerste bestuursvergadering plaats in café Sint-Elooi. Er wordt voorgesteld om een heksenreus te maken, betaald door huisbezoeken, pietjesbak en de verkoop van bierpotten. Het blijkt een groot succes dat ze jaarlijks herhalen. In 1990 beslist het bestuur om de stoet tweejaarlijks te organiseren.

Tijdens hun feestelijkheden halen de pioniers geld op en bereiken ze een akkoord met E.H. Pastoor Debyser om een nieuwe kapel te bouwen op grond die hij van René Decock krijgt.

Uiteindelijk komt de kapel er niet. Vzw De Heksenstoet besluit om het geld dat zij ontvangen hebben van de organisatoren van de kermis in de Zonnebekestraat te gebruiken voor het plaatsen van tien paddenstoelen. Deze paddenstoelen stellen de Beselaarse heksenkring voor, met haar 10 heksen.

Tip: Leer de heksen persoonlijk kennen in de kiosk bij de magische kruidentuin achter de kerk.

Adresgegevens

Lengtegraad: 50.847094210717
Breedtegraad: 3.0236235740662

[email protected]
www.heksenstoet.be

Faciliteiten

    In de buurt

    Beselare Heksendorp – verhalen voor onderweg Geschatte afstand: 0.11 Km
    Heksentraditie Geschatte afstand: 0.11 Km
    Familie van der Woestine Geschatte afstand: 0.11 Km
    zonnebeke-grafisch-element-zon.png
    zonnebeke-grafisch-element-beek.png
    zonnebeke-grafisch-element-zon.png