Het kasteel van Geluveld, of Gheluvelt Chateau, werd gebouwd rond 1745 en stond in een park van ongeveer 6 hectaren. Van 1737 tot 1965 werd het chateau bewoond door de adellijke familie Keingiaert. De naam Keingiaert verwijst naar een eeuwenoude vooraanstaande familie uit het nabijgelegen Ieper. Voor de oorlog bezat de familie een groot deel van het dorpje Geluveld. Toen de Eerste Wereldoorlog echter uitbrak, ontvluchtte de familie Keingiaert het oorlogsgeweld.
Aanvallen op het kasteel
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Geluveld verdedigd door de Britse 1e Divisie. Op 29 oktober 1914 vielen de Duitsers, namelijk de Duitse 54e Reservedivisie, en enkele losse eenheden het dorp aan. Bij het Duitse Beierse Infanterieregiment 16 zat een zekere Adolf Hitler, een naam die je vast bekend in de oren klinkt. Zijn bevelhebber, Julius List, sneuvelde op 31 oktober in het kasteelpark in Geluveld.
Het kasteel werd verdedigd door de 1st South Wales Borderers, een infanterieregiment van het Britse leger. Deze gevechtseenheid was de enige die stand wist te houden tegen de sterke Duitse troepen. Alle andere Britse troepen waren al bezweken en ook de 1st South Wales Borderes waren al sterk uitgedund.
Tijdens de aanval stond het 2e bataljon Worcestershire Regiment in reserve aan de hoek van het Polygoonbos. De Briste generaal FitzClarence vernam het slechte nieuws en stuurde zijn troepen van het Polygoonbos naar Geluveld. Hij leidde het 2e Bataljon Worcestershire Regimen tot aan het park, maar het was te laat. Het dorp werd met een tegenaanval volledig ingenomen door de Duitsers.
Vanaf dat moment bleven het dorp en het kasteel in Duitse handen. In het najaar van 1917 werd Geluveld volledig van de kaart geveegd toen Britse troepen de dorpskern naderden. Ze konden het echter niet innemen. De Duisters bleven zich schuilhouden in en rond de ruïnes van het kasteel. Pas eind september 1918 werd Geluveld ontzet.
Oprichting steenbakkerij
Kasteelvrouw Léonie Keingiaert keerde kort na de oorlog terug naar Geluveld en werd de eerste vrouwelijke burgemeester van België. Ze richtte een steenbakkerij op om haar dienstwoningen te herbouwen en om hoeven en huizen te voorzien voor de terugkerende bevolking.
Pas in 1929 werd het kasteel heropgebouwd in de dezelfde stijl als voor de oorlog. Het huidige gebouw lijkt daarom sterk op het vooroorlogse kasteel.