Langs deze fietsroute ontdek je meer over het Duitse verhaal. De route loopt door een minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk oorlogslandschap. De vele sporen van de Duitse aanwezigheid die vandaag nog overal terug te vinden zijn, fiets je niet zomaar voorbij. Op een aangename manier kan je het rijke oorlogserfgoed tot over de Belgisch-Franse grens ontdekken. Zowel het logistieke verhaal achter de stellingenconstructie als het dagelijkse leven van de Duitse militairen komen aan bod.
De Ieperboog
De Ieperboog, ook wel bekend als de Ypres Salient, was tijdens de Eerste Wereldoorlog een boogvormig front rond Ieper. Zowel de geallieerden als de Duitsers groeven zich in aan een kant van het front. De soldaten vochten dan vanuit deze boog van loopgraven en mijngangen. De regio ten zuidoosten van de beruchte Ieperboog bleef vanaf de Eerste slag bij Ieper in 1914 in Duitse handen.
Na de Tweede Slag bij Ieper, in 1915, bouwden de Duitsers in de Westhoek versterkte linies, parallel achter het front. Talloze rijen prikkeldraad, mitrailleursnesten en bunkers tekenden het landschap en verbonden de meest strategische landschapselementen.
Samen met het verwoeste landschap rukten de Duitsers verder op naar het noorden, tussen Houthulst en Geluveld. Dit speelde een belangrijke rol in het verloop van de Derde Slag om Ieper in 1917.
Praktische info
- Kan gegidst worden
- max. 50 personen/gids
- Afstand: 37 km
- Duur: 180 minuten
- Kaart: Deze routekaart met extra info is te koop bij de Dienst voor Toerisme Zonnebeke.
- Download: